"Letem světem za oblíbeným jídlem" – 6. třída - Recyklohraní
Datum: 8. 2. 2025Žáci 6. třídy se v rámci projektu "Letem světem za oblíbeným jídlem" vydali na virtuální cestu kolem světa, aby objevili typická jídla, plodiny, hospodářská zvířata a recepty, které jsou charakteristické pro vybrané státy. Téma bylo zaměřeno na propojení geografie, kultury a gastronomie.
Na úvod si na nafukovacím modelu zeměkoule a formou interaktivních her připomněli polohu vybraných světadílů a potom i států.
Každý žák si vybral různou zemi a podrobně prozkoumal její kulinářské tradice. Na internetu žáci hledali informace o typických pokrmech, surovinách a způsobech přípravy jídla, ale také o zajímavostech týkajících se místních zvyků a tradičních ingrediencí. Například se dozvěděli, že na Ukrajině je oblíbeným jídlem boršč, v Japonsku sushi a v Mexiku taco.
Součástí aktivity bylo také zaměření na hospodářská zvířata a plodiny, které jsou pro dané oblasti typické. Žáci se seznámili s tím, jak různé klimatické podmínky a zemědělství ovlivňují místní stravovací návyky a co je pro konkrétní regiony charakteristické.
Na závěr získané informace společně doplnili do myšlenkové mapy. Práce ve skupinách rozšířila jejich znalosti o světových kuchyních, ale také podpořila týmovou spolupráci a schopnost prezentovat získané informace.