Hrabětický chřest – exkurze – 9. třída
Datum: 5. 6. 2024V pátek se žáci 9. třídy vypravili za „Hrabětickým chřestem“. Navštívili rodinnou firmu Asparagus Moravia s.r.o. se sídlem v Hraběticích. Zelený chřest zde pěstují v CHKO podél řeky Dyje na 1 hektaru.
Chřest je velmi zdravá zelenina, která se opět vrací do českých domácností. Říká se mu „čistička“ ledvin. Obsahuje vlákninu, velké množství vody, vitamíny a minerály.
Exkurze proběhla v prostorách, kde se připravuje sklizený chřest k prodeji.
O pěstování nám vyprávěl pan Vítězslav Bárta s maminkou, která si chřest oblíbila již v době, kdy vařila pro rakouského hraběte Hardegga.
Vše začalo milým přijetím a ochutnávkou čerstvě nařezaného chřestu. Někteří žáci tuto lahůdku ochutnali poprvé. Chuťově nám připomínal hrášek a kedlubny.
Následovalo povídání o správném pěstování, o pozitivních účincích chřestu na zdraví, o sklizni a skladování. Získali jsme i rady, jak poznat čerstvý chřest a jakým způsobem jej tepelně upravovat. Žáci si prohlédli linku, kde se chřest oplachuje a třídí. Paní Bártová nám názorně předvedla, jak nejlépe a nejrychleji upravit chřest před vlastním podáváním nebo tepelnou úpravou. Chřest je totiž možné podávat za studena i vařený.
Děkujeme za umožnění této velmi zajímavé exkurze. Děkujeme za poutavé představení této méně známé zeleniny a za ochutnávku chřestu.
Věříme, že tato exkurze přispěje k zařazování chřestu do zdravého jídelníčku žáků.