Specifika výživy dospívajících – 9. třída
Datum: 20. 2. 2024V úterý 20. 2. 2024 k nám zavítala Ing. Andrea Jančíková, která žákům 9. třídy přiblížila téma Specifika výživy dospívajících.
Nejdříve se zaměřila na zásady zdravé výživy, porovnala stravování chlapců, děvčat, sportovců a neaktivních osob.
Poté se zaměřila na specifika výživy dospívajících chlapců a dívek. Vysvětlila deváťákům následky drastických diet či nadměrného sportování, které v době dospívání přispívá k posilování sebevědomí chlapců a děvčat.
V další části se zaměřila na poruchy příjmu potravy a na alternativní způsoby stravování.
Následovaly zásady zdravé výživy sportovců.
Své povídání doplnila informacemi o životosprávě kulturistů. Využila při tom postřehy ze svého života, kdy se tomuto sportu také aktivně věnovala.
V závěru besedy přednesla doporučení, která vedou ke zdravému životnímu stylu a předcházení civilizačních chorob.
V praktické části si paní lektorka pro žáky připravila jednoduchý recept na rychlou a hlavně zdravou svačinku z rozmixovaných ovesných vloček, datlí a mandlí, kterou si žáci dochutili malinami, hořkou čokoládou a kokosem. Řada žáků si na pro mnohé z nich nezvyklém pokrmu pochutnala.
Moc děkujeme paní lektorce za velmi zajímavou besedu, která žákům přinesla nové informace z oblasti správného a hlavně zdravého stravování.